Cocamidopropyl betaine

Nom INCI: Cocamidopropyl betaine
Nom Comú: Cocamida amb betaina 

Cocamida; barreja d’amides i àcids grassos de l’oli del coco. Betaïna. Sòlid incolor, es troba a la remolatxa de sucre (Beta vulgaris), s’utilitza en la formulació de cosmètics i de complements alimentaris.

Obtenció: Surfactante amfotérico, tensioactiu, derivat de l’oli de coco, que pertany a la família de les betaïnes. Les betaïnes tenen un poder detergent mitjà i se solen utilitzar com a co-surfactants, és a dir, sempre van acompanyades d’altres surfactants.

Beneficis: Netegen sense ressecar, potencien la formació d’escuma, presenten una baixa irritabilitat i redueixen possibles irritacions d’altres surfactants com els sulfats, per això s’utilitzen fins i tot en cosmètics per a nadons. També actuen com a controladors de la viscositat en productes cosmètics i com a condicionants del cabell.