Cucumis sativus

Nom INCI: Cucumis sativus extract 
Nom Comú: Cogombre

El cogombre és el fruit d’una planta herbàcia anual (cucumis sativus), de la família de les cucurbitàcies. La planta té grans fulles verdes formant un dose’l a sobre els fruits, que neixen de brots laterals a les aixelles d’aquestes. Se la pot guiar per una espatllera aprofitant els circells o deixar-la créixer a terra. Els talls, gruixuts i espinosos estan dividits en nusos dels quals neix un circell i una fulla. El seu fruit, el cogombre és una hortalissa de pell verda, més o menys obscura o fins i tot groguenca, segons la varietat, amb forma cilíndrica i allargada d’uns 30 cm.. L’interior és una polpa blanca i aquosa amb petites llavors aplanades repartides al llarg del cos del fruit. Habitualment es recol·lecta encara verd i es consumeix cru, cuinat o elaborat com adobat. Fresc té menys nutrients que en vinagre, degut principalment als ingredients, entre ells l’anet. La millor varietat per a adobar és l’anomenada “Cornichon”. Es coneix des de fa més 3.000 anys. Encara que es pensa que és oriünd de l’Índia, el seu cultiu s’ha estès tant que és difícil determinar la seva procedència. Ja formava part de la gastronomia grega i romana. Segons cita Plini, mai mancava entre els plats servits a l’emperador Tiberi. Avui dia, és un ingredient típic a les amanides mediterrànies i la seva variant adobada un popular aperitiu.