Matricaria chamomila oil

Nom INCI: Matricaria chamomila oil
Nom Comú: Oli essencial de Camamilla

L’oli essencial de camamilla s’extreu per destil·lació de la planta i es recull per decantació del destil·lat. Oli essencial o simplement essència és el nom tradicional d’aquelles substàncies líquides hidrofòbiques concentrades que s’obtenen de les plantes. Els mètodes amb el que s’obtenen l’olis essencials han estat per ordre cronològic el premsatge, la destil·lació i l’extracció. La destil·lació en corrent de vapor és la més acceptada per obtenir-los. Per obtenir un litre d’aquestes substàncies sovint es necessiten diverses tones de plantes i això explica l’alt preu que tenen en el mercat. Aquestes essències es poden trobar generalment en les fulles, les flors, els fruits i les llavors de les plantes. Acostumen a ser substàncies olioses, lipòfiles, intensament oloroses, d’origen vegetal i els constituents principals terpens però també hi sol haver hidrocarburs alifàtics, alcohols, aldehids, cetones, èsters, hidrocarburs aromàtics, fenols i derivats. Hi ha essències constituïdes només per un terpèi altres en les quals el constituent principal no és un terpè com l’essència de l’anís. En general s’obtenen grans quantitats d’olis essencials dels cítrics i les plantes de la família de les labiades (menta, espígol, romaní)